Αναζήτηση όρων

απόλυτη προστασία και λύση     Greek Language | English Language

 
εταιρεία Απολυμάνσεων
 
*
*
*
*
*
*
Απολυμάνσεις
Όνομα χρήστη
Κωδικός
Απολυμάνσεις
www.bpca.org.uk     www.pestworld.org     facebook

Εντομα αποθηκών



Διάφορα έντομα προσβάλουν τα δημητριακά, το αλεύρι, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τον καπνό και παρόμοια προϊόντα. Μερικά από αυτά τα έντομα μπορεί να υπάρχουν αλλά να μην τα αντιλαμβανόμαστε έγκαιρα. Συνήθως αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα όταν αυτά πολλαπλασιασθούν και έχουν κάνει ήδη ζημιά στα προϊόντα.Τα έντομα αυτά αναφέρονται συνήθως ως ψείρες, πεταλούδες και σκουλήκια. Στην ουσία διαχωρίζονται σε κολεόπτερα (ψείρες) και λεπιδόπτερα(πεταλούδες, σκουλήκια) Κολεόπτερα και λεπιδόπτερα έχουν τέσσερα στάδια στην ανάπτυξή τους: αυγό, προνύμφη, χρυσαλίδες και ενήλικο. Όλα τα στάδια μπορούν να είναι παρόντα στα προϊόντα, αλλά τα αυγά είναι τόσο μικροσκοπικά που δεν τα βλέπουμε. Η προνύμφη είναι το πιο καταστρεπτικό στάδιο ορισμένες φορές, αλλά και το ενήλικο στάδιο είναι καταστρεπτικό σε κάποια από αυτά και είναι αυτό που βλέπουμε συχνότερα.





 

ΕΛΕΓΧΟΣ

 Ο έλεγχος με φερορμόνες είναι σήμερα το σημαντικότερο βήμα στην έγκαιρη καταπολέμηση των εντόμων. Οι φερορμόνες είναι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από έναν οργανισμό (στην συγκεκριμένη περίπτωση έντομο) στο περιβάλλον και εξυπηρετούν στην επικοινωνία με άλλα μέλη του ιδίου είδους. Υπάρχουν φερορμόνες φύλου(συνήθως το θηλυκό προσελκύει το αρσενικό), φερορμόνες συνάθροισης, φερορμόνες ιχνών (στα μυρμήγκια) κλπ.

Οι φερορμόνες στον έλεγχο των εντόμων χρησιμοποιούνται σε παγίδες ώστε να διαπιστώσουμε στον χώρο την ύπαρξη το είδος του εντόμου.Έτσι μπορεί να γίνει αντιληπτή η παρουσία κάποιων εντόμων πολύ πριν πολλαπλασιασθούν και προκαλέσουν ζημιές, λαμβάνοντας κάποια μέτρα καταπολέμησης(πχ. χημική καταπολέμηση).

Συνήθως οι παγίδες φερομονών χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο ( monnitoring ) και σπάνια και σε ειδικές περιπτώσεις για καταπολέμηση.Η εγκατάσταση των παγίδων φερορμονών δεν σημαίνει ότι άλλα μέτρα όπως η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού προγράμματος ελέγχου εντόμων μειώνονται ή εγκαταλείπονται.

Οι παγίδες φερορμονών χρησιμοποιούνται συνήθως στις αποθήκες & τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων (μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν στην κουζίνα σας στο σπίτι). Ένας επίσης αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου εντόμων είναι η χρήση παγίδων με εξειδικευμένη τροφοελκυστική ουσία για κάθε έντομο.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ

Η επιτυχής καταπολέμηση των εντόμων αποθηκών, τόσο στα προϊόντα όσο και στο χώρο γίνεται με υποκαπνισμό(fumigation), αρκεί οι συνθήκες να το επιτρέπουν.

Το υποκαπνιστικό αέριο (FUMIGANTS) που συνήθως χρησιμοποιείται είναι η φωσφίνη (ΡΗ3).
Το πλεονέκτημα του υποκαπνισμού έναντι άλλων μεθόδων είναι ότι θανατώνει τα έντομα σε όλα τους τα στάδια (αυγό-προνύμφη-χρυσαλίδα-τέλειο).

Αρκετές φορές γίνονται εφαρμογές με κάποιες πυρεθρίνες ((K-OBIOL)) στα προϊόντα ή οργανοφωσφορικά (ACTELLIC 50) στους χώρους, τόσο προληπτικά, όσο και κατασταλτικά.

© 2008 ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ SOLUTIONS      XHTML CSS
mixanografiki Όροι χρήσης